1.1.2011

Oodi vesikelkalle.

Kuten hyvä ystäväni Äijä totesi, on vesikelkka ehdoton keksintö. Tosin nykynuoret eivät ehkä tunnekaan esinettä, vaikka tuntevat iPodit sun muut joita taas ei äitini tuntenut, on se peli oiva vielä näinäkin aikoina.

Vesikelkka on syntynyt todennäköisesti hevosreestä kehittelemällä. Tehdään vähän pienempi ja pannaan työntöaisat taakse, -sanoi varmaan joku Vihtori Antinpoika ja teki koekappaleen. Vähän tähän malliin:



Nykykelkkaa on sitten vähän kevennetty ja lastaustilaa lisätty. Hieman minä vahvistaisin tuota työntöaisaa. Myös reunalista on hempula jos maitotonkkaa tuohon kampeaa. Puupinomiehelle passeli tosin lie.

7 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Tuossa vanhemmassa kelkassa työntöaisa lienee jalaksen liitoskohtaan asti samaa puuta, mutta onko tuohon uudempaan tehty työntöaisa jälkeenpäin, vai onko ns. sivistelty vähän kapeammaksi ja sirommaksi?

Tuossa vanhemmassa kiinnitti huomiota monikin asia.
Ensiksi kelkan etuosan muotoilu. Sitä ei liene tehty pelkästään silmäniloksi. En nyt ihan äkkiä keksi, minkä vuoksi tuo kuormatason pyöristys tuossa etuosassa on.
Toiseksi kiinnittää huomion taidokas puutyö.
Työntöaisan vaakasuora osa on taitavasti koloamalla liitetty pystysuoriin keppeihin. On säästetty kalliita nauloja! Samalla tavoin on varmaan laitettu nuo pystypuut jalaksiinkin, samoin edessä jalasten välissä oleva poikkipuu on selvästi laitettu hyvällä puusepäntaidolla. Läpiviennit kuormatason kohdalla ovat siistit ja asialliset.
Kertakaikkinen mestariteos on tuo vesikelkka.

Myös uudemmassa on hienoja yksityiskohtia, ja puusepäntaito näkyy siinäkin. Reunalistat on liitetty loviliitoksilla, mikä vaatii huolekkuutta tekijältä.

Reunalistassa on kyllä paljon hyvää. Ei kaltevallakaan pinnalla luista puukoppa tai kantoteline päältä pois, eikä puunhakijan tarvitse manaillen kerätä metrisestä hangesta kalikoita.

Kyllä minä huolisin nuo kummatkin vesikelkakseni. Tosin jos saamme vaimon kanssa haaveemme toteutettua ja hankittua torpan vähän syrjemmältä, niin vesikelkka on tehtävä heti ensimmäisillä lumilla, ellei talon varustukseen kuulu sellainen.

Tietäneekö nykypolvi, mitä mökin muija ja puupinomies käyttävät sulan maan aikaan kuljetusapuvälineenä?

Murphy kirjoitti...

Niin.


Sieluni silmin näen Äijän työntävän puolisoaan kelkassa ehtookylään naapuriin. Karvalakki on korvilla ja huopikkaat jalassa.
Lapsena hankikantojen aikaan laskettiin lapset porukalla niin mäkeä.

Ylimmäisessä kelkassa on käytetty myös teräsvahvikkeita kriittisissä kohdissa kuten keulassa, se on tukeva peli.

Tuollaisia tötsiä joihin sivulaidat saa kiinnitettyä ei ollut kotipuoleni kelkassa. Tuossakin on toinen lauta kadonnut ja millähän se toinen lauta on tuettu keskikohdalta kun ruuvia tai naulaa eikä loveakaan näy?

Tuo kelkka on huuto.netin sivuilla joista se tuli googlettamalla. vesikelkka.jpg Ei liene suuri rikos linkittää luvatta kun kehuu samalla tuotetta.
On näpsäkkä kelkka pitäisikö huutaa olohuoneeseen videllä eurolla?

Onhan niitä rukkejakin ihmisillä ja tappuri ei meille sisälle sovi.

Sulo Heinola kirjoitti...

Silloin joskus oli minunkin kotona vesikelkka, jonka jalakset oli tehty vanhoista suksista ja sillä tuotiin vettä tallattua polkua myöten navettaan ja tupaan.
Se oli eräs hyvin toimiva apuväline silloin kun ei vielä ollut putkia eikä pumppuja.

Unknown kirjoitti...

Täällä on vesikelkka tullut tutuksi "nuoremmallekin" polvelle. Meillä moinen kapinen löytyi aitan nurkasta ja kelkka pääsi jo ensimmäisenä täällä asumistalvenamme alkuperäiseen käyttöönsä, sillä kuljetetaan vesiämpärit navetalle. Lapset työntelee ja vetää kelkalla toisiaan.
Meidän kelkka on vähän uudempaa "prototyyppiä", runko on metalliputkesta tehty, ja puuosat on liitetty rautalangoilla runkoon. Puut alkaa olla tiensä päässä ja työntöaisakin irtoaa, joten tulin etsimään kuvia rakentaakseni puuosat siihen uudelleen, tällä kertaa ne laitettanee ihan ruuveilla metalliputkiin kiinni jolloin rakennekin vahvistuu. :)

Murphy kirjoitti...

Niin

Niitä uudempia kelkkoja lienee sellaisiakin metallisia joihin voi laittaa kesäksi pyörät ja siitä tulee maitorattaat.

Hybridimalleja.

Kyllä talvella puuaisaa on kivempi työnnellä kumminkinniin.

Aaamu kirjoitti...

Oivan näköinen, mä onneksi tiesin sentäs mikä on vesikelkka...vai hetkinen, eikös se tee musta vanhan :D Maitokärrytkin olis kesäksi pop.

Murphy kirjoitti...

Vanhojen asioiden tietäminen on joko vanhuutta tai hyvää yleisivistystä.

Latovainiossa vanha mammani tiesi vesikelkan mutta ei iPodia.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...